Чому важливо звертати більше уваги на склад Дієтичних добавок?

Люди приймають дієтичні добавки, щоб підтримати та зміцнити своє здоров’я.  Але як бути, коли ви дивитеся на етикетку продукту, а в складі цілий список незрозумілих інгредієнтів? 

Насправді не всі добавки виробляються однаково, і багато споживачів навіть не підозрюють про різницю в їхній якості.  Деякі компанії, які виробляють дієтичні добавки, використовують непотрібні допоміжні речовини в процесі виробництва, наприклад, для поліпшення зовнішнього вигляду продукту.  Часом інгредієнти включаються просто тому, що вони недорогі й дають змогу заощадити при виробництві.

Багато хто з нас уважно читає етикетки на продуктах харчування, щоб зробити вибір на користь здоров’я. Не менш важливо робити це і під час вибору дієтичних добавок.  Деякі допоміжні речовини, які використовуються в добавках, можуть негативно впливати на здоров’я людей, які страждають на алергію або індивідуальну непереносимість.

Наведемо приклади допоміжних речовин, які слід шукати на етикетках дієтичних добавок, і пояснимо, чому ви ніколи не знайдете їх у продуктах компанії Pure Encapsulations®.

  1. Діоксид титану (Titanium dioxide). Діоксид титану може використовуватися як інгредієнт-наповнювач або барвник для поліпшення зовнішнього вигляду таблеток. Він надає добавці білого кольору, унеможливлюючи прояв непривабливих відтінків. Також діоксид титану використовується для відбілювання таких продуктів, як фарба, косметика і сонцезахисні креми.

Незважаючи на те, що його, як і раніше, часто використовують у складі дієтичних добавок, важливо знати, що Європейське управління з безпеки харчових продуктів (EFSA) зробило висновок, що діоксид титану більше не можна вважати безпечним для використання в якості дієтичної добавки. 

У багатьох країнах діоксид титану був заборонений на підставі доказів про небажаність його використання з точки зору ризику для здоров’я.[1] [2]  Проте, на багатьох світових ринках він, як і раніше, допускається в продуктах харчування та добавках.

  1. Стеарат магнію (Magnesium stearate). Стеарат магнію є допоміжною речовиною, що підвищує плинність, і використовується для того, щоб продукт не прилипав до обладнання в процесі виробництва. Він також використовується як допоміжна речовина, що запобігає злипанню, оскільки не дає змоги інгредієнтам склеюватися всередині капсули. Стеарат магнію також використовують для прискорення виробництва, у цьому разі він виступає, як технологічна допоміжна речовина. Стеарат магнію складається зі стеаринової кислоти, одного з видів насичених жирів і магнію.

Незважаючи на те, що стеарат магнію не становить небезпеки для здоров’я основної маси споживачів, він залишається в кінцевому продукті у вигляді непотрібного інгредієнту, що не несе поживної цінності. Деякі вчені наголошують на нестачі досліджень щодо впливу його тривалої сумарної дії на здоров’я людини та на необхідності більш ретельних досліджень.[3]

  1. Шелак та інші покриття (Shellacs). Ще одна допоміжна речовина, яка використовується для поліпшення зовнішнього вигляду, – плівкове покриття, що надає капсулам приємнішого вигляду або смаку, якщо активні інгредієнти в них гірчать. Покриття також застосовують під час виробництва капсул із повільним вивільненням, щоб допомогти їм протистояти процесу травлення.[4] Покриття відіграє також і практичну роль: воно захищає чутливі активні речовини від дії світла, наприклад вітамін С.

Зокрема, шелак, використовується для надання таблеткам блиску і дозволений до застосування, як харчова добавка в Європі.  До складу інших покриттів, що використовуються для надання добавкам привабливішого зовнішнього вигляду, можуть входити хімічні речовини, які є відомими ендокринними руйнівниками, зокрема пластмаси, фталати і поверхнево-активні речовини. 

  1. Штучні барвники. Багато хто вже звик до використання штучних барвників у харчових продуктах. Їх також додають і в дієтичні добавки. Компанії, що виробляють добавки, часто використовують їх для того, щоб викликати у споживача потрібну асоціацію з продуктом, або заповнити колір, втрачений під час виробництва.  Наприклад, якщо вітамін С асоціюється у багатьох з помаранчевим кольором, виробник може додати штучний барвник, щоб підтримувати цю асоціацію. Насправді такі допоміжні речовини ніяк не впливають на ефективність продукту, тому їх додавання не є необхідним.
  2. Штучні ароматизатори та підсолоджувачі додаються для покращення смаку або маскування гіркоти, а підсолоджувачі використовуються в добавках без вмісту цукру. Вони набагато солодші за звичайний цукор і не містять калорій, чим приваблюють виробників, які прагнуть уникати використання цукру у своїй продукції.
  3. Хімічні консерванти. Консерванти додають у продукти харчування та дієтичні добавки, щоб подовжити їх термін придатності та запобігти росту мікроорганізмів. Список дозволених хімічних консервантів досить широкий, але одними з найпоширеніших є бензоати. Люди з індивідуальною непереносимістю деяких харчових продуктів або хімічних речовин можуть бути особливо вразливими до цих добавок, навіть якщо загалом вони вважаються «безпечними», тому є сенс уникати консервантів у їжі та дієтичних добавках.
  4. Гідрогенізовані олії. Гідрогенізовані олії – або трансжири – іноді додають у продукти, як наповнювач або для продовження терміну придатності. Загальновідомо, що вживання великої кількості гідрогенізованих олій може негативно позначитися на здоров’ї, тому використання трансжирів у продуктах харчування обмежене певними умовами.

Основні побоювання з приводу гідрогенізованих олій пов’язані з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.[5]

  1. ГМО. Генетично модифіковані організми, або ГМО, – це продукт, у якому змінено генетичний матеріал (ДНК).[6] Вони часто розроблені таким чином, щоб витримувати надмірний вплив пестицидів, тому їх інтенсивно обприскують. 

Соя і кукурудза – одні з найпоширеніших ГМО серед продуктів харчування, які також можуть бути використані в дієтичних добавках. За приблизними оцінками, понад 82 % сої, вирощуваної в усьому світі, є генетично модифікованою.[7]  Багато вчених стурбовані довгостроковою безпекою, а багато європейських країн вже заборонили використання ГМО.[8]

 

Як уникнути присутності допоміжних речовин у дієтичних добавках?

Вибір добавок без перерахованих вище інгредієнтів дуже важливий для людей з індивідуальною чутливістю, які прагнуть зміцнити своє здоров’я.

Ознайомтеся з повним асортиментом продукції Pure Encapsulations®, вільної від зайвих компонентів і поширених алергенів ТУТ

 

Кейтлін Біл, MS, RDN – дипломований дієтолог і позаштатний автор статей про здоров’я. Кейтлін Біл отримала ступінь магістра в галузі нутриціології та має більш ніж десятирічний досвід роботи в якості сертифікованого дієтолога.

 

+ Думки, висловлені в цій статті, належать авторам. Вони не відображають думки або погляди компанії Pure Encapsulations

[1] «Діоксид титану: E171 більше не вважається безпечним для використання в якості дієтичної добавки | EFSA.» Вступ 19 жовтня 2021 р. https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive.

[2] Зарубіжна продовольча служба Міністерства сільського господарства США. «Франція: Франція планує заборонити використання діоксиду титану в харчових продуктах до січня 2020 року». Вступ 19 жовтня 2021 р. https://www.fas.usda.gov/data/france-france-bans-titanium-dioxide-food-products-january-2020.

[3] Гоббс, Шеріл А., Казухіко Сайго, Міхоко Коянагі та Шим-мо Хаясі. «Широко поширена харчова добавка стеарат магнію продемонструвала відсутність генотоксичного потенціалу in vitro та in vivo». Toxicology Reports 4 (16 жовтня 2017 р.): 554-59. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2017.10.003.

[4] Н. Пірнчоб, Дж. Зіпманн і Р. Бодмаєр. «Фармацевтичне застосування шелаку: Вологозахисні та смакомаскувальні покриття і матричні таблетки з уповільненим вивільненням». Drug Development and Industrial Pharmacy 29, № 8 (вересень 2003 р.): 925–38. https://doi.org/10.1081/ddc-120024188.

[5]Енн Дж. Вандерс, Пітер Л. Зок та Інгеборг А. Брувер.  «Споживання трансжирів та їхні дієтичні джерела в загальній світовій популяції: систематичний огляд» Nutrients 9, № 8 (5 серпня 2017 р.): E840. https://doi.org/10.3390/nu9080840.

[6] «Генетично модифіковані продукти.» Вступ 19 жовтня 2021 р. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/food-genetically-modified.

[7] «Кишенькова наука № 16: Глобальний статус комерціалізованих біотехнологічних/ГМ-культур у 2014 році». isaaa.org. Міжнародна служба з придбання агробіотехнологічних додатків (ISAAA). Інформацію оновлено 23 лютого 2016 року.

[8] Хілбек, А., Бінімеліс, Р., Дефарж, Н. та ін. Науковий консенсус у питаннях безпеки ГМО відсутній. Environ Sci Eur 27, 4 (2015 р.). https://doi.org/10.1186/s12302-014-0034-1

 

  1.  

Назад
17 Бер 2024р