Люди приймають дієтичні добавки, щоб підтримати та зміцнити своє здоров’я. Але як бути, коли ви дивитеся на етикетку продукту, а в складі цілий список незрозумілих інгредієнтів?
Насправді не всі добавки виробляються однаково, і багато споживачів навіть не підозрюють про різницю в їхній якості. Деякі компанії, які виробляють дієтичні добавки, використовують непотрібні допоміжні речовини в процесі виробництва, наприклад, для поліпшення зовнішнього вигляду продукту. Часом інгредієнти включаються просто тому, що вони недорогі й дають змогу заощадити при виробництві.
Багато хто з нас уважно читає етикетки на продуктах харчування, щоб зробити вибір на користь здоров’я. Не менш важливо робити це і під час вибору дієтичних добавок. Деякі допоміжні речовини, які використовуються в добавках, можуть негативно впливати на здоров’я людей, які страждають на алергію або індивідуальну непереносимість.
Наведемо приклади допоміжних речовин, які слід шукати на етикетках дієтичних добавок, і пояснимо, чому ви ніколи не знайдете їх у продуктах компанії Pure Encapsulations®.
Незважаючи на те, що його, як і раніше, часто використовують у складі дієтичних добавок, важливо знати, що Європейське управління з безпеки харчових продуктів (EFSA) зробило висновок, що діоксид титану більше не можна вважати безпечним для використання в якості дієтичної добавки.
У багатьох країнах діоксид титану був заборонений на підставі доказів про небажаність його використання з точки зору ризику для здоров’я.[1] [2] Проте, на багатьох світових ринках він, як і раніше, допускається в продуктах харчування та добавках.
Незважаючи на те, що стеарат магнію не становить небезпеки для здоров’я основної маси споживачів, він залишається в кінцевому продукті у вигляді непотрібного інгредієнту, що не несе поживної цінності. Деякі вчені наголошують на нестачі досліджень щодо впливу його тривалої сумарної дії на здоров’я людини та на необхідності більш ретельних досліджень.[3]
Зокрема, шелак, використовується для надання таблеткам блиску і дозволений до застосування, як харчова добавка в Європі. До складу інших покриттів, що використовуються для надання добавкам привабливішого зовнішнього вигляду, можуть входити хімічні речовини, які є відомими ендокринними руйнівниками, зокрема пластмаси, фталати і поверхнево-активні речовини.
Основні побоювання з приводу гідрогенізованих олій пов’язані з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.[5]
Соя і кукурудза – одні з найпоширеніших ГМО серед продуктів харчування, які також можуть бути використані в дієтичних добавках. За приблизними оцінками, понад 82 % сої, вирощуваної в усьому світі, є генетично модифікованою.[7] Багато вчених стурбовані довгостроковою безпекою, а багато європейських країн вже заборонили використання ГМО.[8]
Як уникнути присутності допоміжних речовин у дієтичних добавках?
Вибір добавок без перерахованих вище інгредієнтів дуже важливий для людей з індивідуальною чутливістю, які прагнуть зміцнити своє здоров’я.
Ознайомтеся з повним асортиментом продукції Pure Encapsulations®, вільної від зайвих компонентів і поширених алергенів ТУТ.
Кейтлін Біл, MS, RDN – дипломований дієтолог і позаштатний автор статей про здоров’я. Кейтлін Біл отримала ступінь магістра в галузі нутриціології та має більш ніж десятирічний досвід роботи в якості сертифікованого дієтолога.
+ Думки, висловлені в цій статті, належать авторам. Вони не відображають думки або погляди компанії Pure Encapsulations
[1] «Діоксид титану: E171 більше не вважається безпечним для використання в якості дієтичної добавки | EFSA.» Вступ 19 жовтня 2021 р. https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive.
[2] Зарубіжна продовольча служба Міністерства сільського господарства США. «Франція: Франція планує заборонити використання діоксиду титану в харчових продуктах до січня 2020 року». Вступ 19 жовтня 2021 р. https://www.fas.usda.gov/data/france-france-bans-titanium-dioxide-food-products-january-2020.
[3] Гоббс, Шеріл А., Казухіко Сайго, Міхоко Коянагі та Шим-мо Хаясі. «Широко поширена харчова добавка стеарат магнію продемонструвала відсутність генотоксичного потенціалу in vitro та in vivo». Toxicology Reports 4 (16 жовтня 2017 р.): 554-59. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2017.10.003.
[4] Н. Пірнчоб, Дж. Зіпманн і Р. Бодмаєр. «Фармацевтичне застосування шелаку: Вологозахисні та смакомаскувальні покриття і матричні таблетки з уповільненим вивільненням». Drug Development and Industrial Pharmacy 29, № 8 (вересень 2003 р.): 925–38. https://doi.org/10.1081/ddc-120024188.
[5]Енн Дж. Вандерс, Пітер Л. Зок та Інгеборг А. Брувер. «Споживання трансжирів та їхні дієтичні джерела в загальній світовій популяції: систематичний огляд» Nutrients 9, № 8 (5 серпня 2017 р.): E840. https://doi.org/10.3390/nu9080840.
[6] «Генетично модифіковані продукти.» Вступ 19 жовтня 2021 р. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/food-genetically-modified.
[7] «Кишенькова наука № 16: Глобальний статус комерціалізованих біотехнологічних/ГМ-культур у 2014 році». isaaa.org. Міжнародна служба з придбання агробіотехнологічних додатків (ISAAA). Інформацію оновлено 23 лютого 2016 року.
[8] Хілбек, А., Бінімеліс, Р., Дефарж, Н. та ін. Науковий консенсус у питаннях безпеки ГМО відсутній. Environ Sci Eur 27, 4 (2015 р.). https://doi.org/10.1186/s12302-014-0034-1